Många besked om räntor och konjunktur att vänta

Som ett sista ryck inför årsskiftet börjar det i dag och den närmaste tiden att strömma in en lång rad av beslut och rapporter om hur det gått och vad som händer i världskonjunkturen, och mer i detalj hur det blir räntor och inflation, tillväxt och arbetslöshet.

Först ut är OECD som under förmiddagen ger sin syn på vad som väntar för de olika industriländerna Europa, Nordamerika och Japan. På onsdag kommer den amerikanska centralbanken med sin så kallade beige book som beskriver tillståndet för nationens ekonomi. Sen är det dags för euroländernas centralbank ECB att bestämma om styrräntan ska höjas för att få bukt som med en alltför hög inflation. Och  på fredag är de så dags riksbanken att lämna den sista inflationsrapporten för året.

Oro för underskott i USAs handelsbalans
Sett i backspegeln har den ekonomin i USA fortsatt att lunka på i oförändrad takt de senaste sju kvartalen trots upprepade höjningar av den amerikanska styrränta. Orosmoln från orkaner och höga oljepriser har hittills inte ha knäckt konjunkturen. Men OECD kommer säkert att återigen peka på risken för ett allvarligt bakslag växer i takt med underskotten i USA handelsbalans.

I den nya upplagan av beigebook kommer USAs centralbank antagligen att analysera risken för att den höjda styrräntan - nu 4 procent - ska slå tillbaka mot amerikanska hushåll som ökat sina låneskulder på fastigheter. Och åtföljande risk att den kan drabba hushållens konsumtion.

Ljus över Europa
En strimma av ljus har börjat lysa vissa delar av Europa - det har OECD - redan tidigare konstaterat. Tillväxten har blivit lite högre i till exempel i Tyskland och Frankrike, men samtidigt har inflationen i euro-länderna passerat en smärtgräns på 2 procent, varför det finns en allmän förväntan att ett beslut om räntehöjning kommer på torsdag. Ett beslut som kan bli en ren plåga för Italien där ekonomin just nu står helt still.

Riksbanken på fredag
Sedan är frågan vad riksbanken kommer att säga på fredag. Budskapet är rredan tydligt. Inflationen är - om än sakta - på väg uppåt och en räntehöjning rycker närmare. Men frågan är om den är omedelbart förestående - något som inte kändes helt otroligt när vice riksbankschefen Villy Bergström i fredag som slaghök varnade för höjda huspriser stigande låneskulder.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".