USA oroat över konflikten Indien Pakistan

I USA växer oron för ett eventuellt krig mellan Indien och Pakistan. Bland andra försvarsminister Donald Rumsfeld och biträdande utrikesminister Richard Armitage ska nu resa till regionen. Det handlar för dem inte bara om att försöka stoppa ett förödande krig, utan också om att förhindra att kampen mot terrorism undermineras.
USA ökar nu de diplomatiska försöken att minska spänningen i Sydasien, bland annat med hjälp av vissa konkreta åtgärder. Enligt uppgifter igår kväll överväger USA bland annat att erbjuda båda sidor hjälp att förbättra sin underrättelseverksamhet och sina övervakningssystem så att de kan kontrollera varandra bättre och på så vis minska risken för att till exempel lösa rykten ska utlösa nya våldsamheter. Analys över skaderisker Dessutom planerar det amerikanska försvarsdepartementet att göra omfattande analyser över vilka skador, både materiellt men framför allt i antalet människoliv, som ett krig mellan de båda staterna skulle kunna orsaka. Den här sammanställningen ska sen överlämnas till både den indiska och pakistanska ledningen, med tanken att den ska ha en avskräckande funktion. Den amerikanska politiska ledningen säger åtminstone inofficiellt att den inte är överytgad om att den typen av kunskap och insikt finns på alla håll i de två kärnvapenländerna. Bush uppmanar Musharaff President Bush uppmanade igår Pakistans president Musharaff att leva upp till sitt löfte att stoppa muslimska rebeller att tränga in i den indiska delen av det omstridda Kashmir. Samtidigt är USA:s militär och Bush-regeringen oroad över att Pakistan nu för över trupper från sin gräns mot Afghanistan till den indiska gränsen, vilket riskerar att försvåra USAs försök att tillsammans med pakistanska trupper jaga talibaner och Al Qaida-medlemmar. Det är det andra tunga skälet till att USA nu ökar påtryckningarna mot Indien och Pakistan.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".