Nya coronaviruset

Hundratusentals tandundersökningar ställs in

2:08 min

Folktandvården ställer nu in hundratusentals undersökningar och behandlingar hos tandläkare runt om i landet. Detta beror på att skyddsutrustning, som exempelvis munskydd och handskar, behövs inom den övriga vården i stället i och med coronaviruset.

– I det läge vi är nu så är det ett nödvändigt vägval. Det här är ju ett tvärstopp av verksamheten egentligen, säger Gunilla Swanholm.

De senaste dagarna har det rapporterats om att Folktandvården i Skåne, Dalarna och Stockholm ställt om sin verksamhet till att enbart ta hand om akut tandvård. Detta för att kunna flytta skyddsutrustning såsom plasthandskar och munskydd till den övriga sjukvården, som behöver det i samband med behandling av personer som är eller misstänks vara smittade av coronaviruset.

Och nu lutar det åt att allt fler Folktandvårdsorganisationer i landet följer efter. Redan i morgon kommer Uppsala att börja ställa om verksamheten. De patienter som redan är inne i en behandling, med till exempel lagningar, rotfyllningar, nya kronor och broar, kommer att kunna behandlas klart som planerat. Men alla andra undersökningar och planerade behandlingar ställs in.

Gunilla Swanholm, som förutom att vara ordförande i Sveriges Folktandvårdsförening, även är chef för Folktandvården i Uppsala, säger att hon har hört sig under dagen i dag med övriga delar av Folktandvården i landet, och att mycket pekar på att fler kommer ställa in viss verksamhet.

– Det finns signaler att det är fler än de här tre som kommer ganska snabbt att hamna förmodligen i samma situation, att man måste ställa om sin verksamhet. För det finns en brist på material, säger Gunilla Swanholm.

Gunilla Swanholm kan inte säga någon exakt siffra på hur många undersökningar och behandlingar som nu kommer att ställas in. Men det handlar troligen om hundratusentals i hela landet. Men när verksamheten ska dra igång igen senare så kommer det att bli tufft, säger Gunilla Swanholm.

– Startsträckan för att komma igång igen, och ta igen det här tappet med alla patienter som väntar på sin vanliga undersökning, kommer att ta jättelång tid. Det kommer att bli jättetufft att hämta in, säger Gunilla Swanholm.