Coronavirus

Bostadsinbrotten halverade efter coronautbrott

1:51 min

Antalet anmälningar om bostadsinbrott har minskat de senaste två veckorna. Trenden syns på riksnivå, och är som allra störst i Storstockholmsområdet.

Sedan årsskiftet har det i genomsnitt anmälts 150 bostadsinbrott i veckan i Polisregion Stockholm. Förra veckan anmäldes bara 68 stycken.

På riksnivå gick anmälningarna från i genomsnitt 370 per vecka, till 254 förra veckan.

– Folk är hemma mer och det blir då svårare att genomföra bostadsinbrotten. Det kan också vara så att internationella ligor, som står för en hel del av de här brotten, nu har svårare att röra sig mellan europeiska länder. Och det påverkar statistiken, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i Stockholm.

Enligt polisen syns ännu ingen trend med ökade anmälningar om våld i hemmet, något som befarats då fler nu håller sig hemma.

Inte heller syns någon minskning av anmälningar om misshandel utomhus. Något som skulle kunna ske då färre personer rör sig ute på pubar och restauranger.

Det kan förklaras med att det just nu generellt inte är säsong för krogrelaterat våld, det sker i större utsträckning på sommaren, enligt Sven Granath. De misshandelsfall som nu inträffar påverkas inte så mycket av huruvida allmänheten går på krogen eller ej, säger han.

– Det handlar om mer professionella uppgörelse: fejder mellan kriminella nätverk, som inte är så beroende av att det finns alkohol och att folk är ute och festar.

Enligt polisen ser man ett ökat antal anmälningar om bedrägerier och bedrägeriförsök senaste veckan.

Det handlar om bedragare som utnyttjar coronaviruset för att lura framförallt äldre personer. Bland annat genom att uppge att man arbetar med smittspårning och vill ta sig in i bostaden. Eller genom att försöka komma över betalkort eller inloggningsuppgifter till banken.

Enligt polisen är det viktigaste rådet att inte lämna bankkort eller koder till okända, eller låta någon annan logga in på ens internetbank.