Ams: Arbetslösheten sjunker under 2006

Nästa år kommer sysselsättningen att öka med 65 000 personer, förutspår Arbetsmarknadsstyrelsen Ams i en ny prognos. Det innebär att arbetslösheten sjunker till 5,2 procent.

66.000 fler jobb nästa år räknar AMS med. Ungefär hälften av dom är subventionerade - till exempel plusjobben. Sen tror också AMS att dom bättre tiderna kommer att locka ut omkring 30.000 fler personer på arbetsmarknaden - personer som idag till stor del pluggar.

Flest nya jobb kommer det enligt prognosen att bli inom den privata tjänstesektorn till exempel IT-konsultjobb. Men också i byggbranshcen väntas en hel del nya jobb - där varnar AMS till och med för att det på en del håll kan bli brist på byggnadsarbetare.

Men fortfarande finns grupper som kommer att få det fortsatt svårt på arbetsmarknaden till exempel ungdomar med dålig utbildning. Och den övervägande ljusa bilden i prognosen kan naturligtvis bli mörkare av sånt som händer i vår omvärld, säger AMS prognoschef Thord Strannefors.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".