Utbildningsministern: Jag vill inte peka finger

1:44 min

Situationen med coronasmittan har lett till att flera kommuner stoppar barn till arbetslösa och föräldralediga från att gå i förskolan. Detta är inte förenligt med skollagen. Enligt utbildningsminister Anna Ekström är läget nu extra ansträngt, som har förståelse för kommunernas agerande.

– I vanliga fall hade jag blivit förbannad, men i det läge som råder nu så är det inte i vanliga fall, säger hon.

Det är för att minska trycket när många i personalen blir sjuka som flera kommuner, däribland Luleå och Falkenberg, har infört förbud för barn till arbetslösa och föräldralediga att komma till förskolan.

Dessa barn har rätt till 15 timmars omsorg i veckan, och kommunernas agerande är enligt Skolverket inte förenligt med skollagen. Utbildningsminister Anna Ekström, säger att hon värnar principen om alla barns rätt till förskola, men hon vill inte kritisera kommunernas agerande nu.

--När de som finns längst ut, långt borta från bekväma kontor där jag sitter sliter väldigt hårt för att få verksamheten att fungera, tänker jag inte sitta på mitt kontor och peka finger åt dem, säger hon.

Hur ska arbetslösa föräldrar kunna söka jobb med förskolebarn hemma?

– Jag utgår från att förskolan kommer att kunna hantera om det skulle vara så att en förälder behöver söka jobb, säger hon.

Kristdemokraterna anser att reglerna behöver ändras för extra ordinära situationer som den med Coronaviruset, så att det kommunerna nu gör blir lagligt. Men Anna Ekström kan inte säga om det är något som kommer att genomföras eller inte.

– Och jag prioriterar lagstiftning som i det här läget säkerställer att vårt samhälle kan fungera i den svåra smittspridning som nu gäller, säger Anna Ekström.