Coronaviruset

Tegnell: ”Situationen är rätt stabil”

1:26 min

2510 personer har nu bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige, meddelade Folkhälsomyndigheten på onsdagen under sin dagliga presskonferens.

Siffran representerar dock inte virusets totala spridning eftersom alla inte testas för viruset. Totalt har cirka 24 000 prover analyserats, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vid presskonferensen meddelades också att 144 personer har intensivvårdats i Sverige och att totalt 42 hittills har avlidit.

Antalet bekräftat smittade ökar med 100 till 200 varje dag, men hittills är situationen ganska stabil, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– I Sverige har vi en rätt stabil situation. Vi ser en viss ökning av fall med personer som är över 70 år gamla, säger han.

53 procent av de bekräftat smittade är män, medan 57 procent av de som dött efter att ha bekräftats smittade av viruset är män. Medelåldern för de som avlidit är i nuläget 82 år.

Under pressträffen fick Anders Tegnell också frågan om han anser att de åtgärder som Sverige hittills vidtagit är tillräckliga, där enskilda personer själva får ta ansvar för att hindra smittspridning.

– Hittills är vi nöjda med vad vi ser och hör. Vi kan titta på kurvorna som ännu inte stiger på ett katastrofalt sätt. Vi tror att vi kan fortsätta på det sätt vi gör. Folk är väldigt ansvarsfulla och tar rätt beslut, säger Anders Tegnell.