Nytt krispaket

Ekot erfar: Regeringen sänker arbetsgivaravgifter

1:48 min

Regeringen presenterar på onsdagen ett nytt krispaket som främst riktar sig till mindre företagare, erfar Ekot. 
Bland annat ska det innehålla sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter.

Regeringen kommer att presentera ytterligare åtgärder med anledning av coronaviruset, meddelar de i ett pressmeddelande. Tillsammans med samarbetspartierna kommer de att hålla en presskonferens klockan 17.

Till innehållet hör bland annat sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter.

– Men det kommer inte att gälla alla anställda även på stora företag, som till exempel Moderaterna föreslog. Det tycker de fyra partierna som nu samverkar om budgeten är för dyrt. I stället sätter man ett tak på hur många anställda som man får slopad arbetsgivaravgift för. Men sänkningen ska vara längre än de två månader som Moderaterna föreslog, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Krispaketet kommer också att innehålla statlig hjälp till de företag som har svårt att betala sin lokalhyra. Staten kommer att ta en del av kostnaden i vissa branscher.

– Sedan kommer partierna också säga att de vill sänka den ränta som företagen ska få betala om de ber om uppskov med skatten. Med det paket som redan har kommit så skulle företagen få betala en ränta på sex procent, vilket partierna nu säger är för högt. Men den här modellen är inte färdig utan den här sänkningen ska göras i riksdagsarbetet, säger Fredrik Furtenbach och fortsätter:

– På samma sätt kommer partierna säga att de vill se till att även familjeföretag ska kunna använda korttidspermitteringar.

Regeringen och samarbetspartierna har tidigare presenterat två krispaket där man bland annat infört korttidspermitteringar, slopad karensdag och meddelat att regeringen tillfälligt tar över sjuklöneansvaret i två månader.