Nya coronaviruset

Regeringens nya krispaket: nära 40 miljarder till företag

1:59 min

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna föreslår ännu ett krispaket för företag som ska räcka fram till sommaren.

I det finns statliga lånegarantier, nedsatta arbetsgivaravgifter, hyresstöd och en företagsakut till en kostnad på uppemot 40 miljarder.

– Fokus är att stödja svenska småföretag, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

– Vi går fram med en generell, tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter, tillägger Emil Källström, ekonomisk politisk talesperson för C.

Nedsättningen ska gälla fyra månader, från den 1 mars. Det beräknas kosta omkring 33 miljarder kronor för statskassan i minskade inkomster. Enbart ålderspensionsavgiften ska betalas under de fyra månaderna.

Nedsättningen föreslås gälla för högst 30 anställda och för den del av lönen som inte överstiger 25 000 kronor.

– Det är en viktig börda som försvinner för småföretagen, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson.

Lättnader införs även i form av utökade anstånd vad gäller momsinbetalningar. Egenföretagare ska kunna få sänkt skatt och återbetalning av preliminärskatt för 2019.

För att göra det lättare för företagen att finansiera sig föreslås en statlig lånegaranti, något de inblandade kallar företagsakut.

Förslaget innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag som på grund av det nya coronavirusets följder fått ekonomiska svårigheter, men i övrigt är livskraftiga.

– Vi ser att det är svårt att få lån på banken, säger L:s ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

Företag kommer att maximalt kunna låna 75 miljoner kronor och under de första månaderna behöver ingen ränta betalas.

Hjälp med hyran föreslås till särskilt utsatta företag.

– Många företagare står och tittar ut över sina tomma lokaler och undrar hur de ska kunna betala hyran, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Därför föreslås ett hyresstöd för till exempel hotell, restauranger och butiker.

Staten ska stå för 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran. Resten bör hyresvärdar och företagen förhandla om.

Stödet ska kunna sökas i efterhand och gälla för tre månader, perioden 1 april—30 juni. För detta avsätts 5 miljarder kronor.

Moderaterna, men även Svenskt Näringsliv och flera ekonomer, har föreslagit att företag ska slippa arbetsgivaravgifter helt under några månader.

– Vår bedömning är att de som har det allra tuffast just nu är de mindre företagen, säger Magdalena Andersson som svar på varför regeringen inte slopar arbetsgivaravgiften helt.

C:s ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström anser att dagens krispaket är mer träffsäkert.

Han säger att det alltid finns de som säger att det som presenteras är för lite och fel.

– Vi måste agera kraftfullt här och nu, men inte bränna allt krut så att vi inte har möjlighet att agera om det blir ett mer långvarigt förlopp eller bränner våra möjligheter att kickstarta vår ekonomi i ett senare skede, säger Källström.

– Vi har nu bestämt oss för att vi ska göra det som krävs för att se till att det inte blir massarbetslöshet i Sverige, säger Mats Persson (L).

Han säger att paketen som regeringen och samarbetspartierna hittills har presenterat omfattar 600 miljarder kronor, även om merparten är kreditgarantier och lån som staten förhoppningsvis kan få tillbaka helt eller delvis senare. Han översätter det till 12 procent av Sveriges BNP.

– Det är ett historiskt paket, hävdar Mats Persson.