Ny krischef underställs regeringen

Regeringens presenterade på tisdagen en modell för att bättre klara kriser, som tsunamikatastrofen, i framtiden. En ny analysenhet tillsätts. Chef där blir Kenneth Axelsson. Det blir hans uppgift att larma statsministern.

Efter flodvågskatastrofen för snart ett år sedan fick regeringen hård kritik för att man agerade för långsamt kritiken kom inte minst från den politiska oppositionen. Nu finns en ny organisation med Kenneth Axelsson i toppen. Han ska se till att statsministern blir underrättad.

– Det återstår att fundera på vilken typ av händelse som bör larmas. Här tror jag också att vi inom regeringskansliet måste diskutera vad som är föremål för larmning, säger Kenneth Axelsson.

Bakgrund i armén
Kenneth Axelsson kommer närmast från krisberedskapsmyndigheten, men har också en bakgrund som reservofficer i armén. Det är han som ska bygga upp en avdelning underställd statsministern.

Axelsson och hans kollegor ska analysera omvärlden både inom och utom landet och sedan trycka på knappen, ringa Persson och säga vilka kriser i världen som regeringen borde agera kring. Men vilka kriser han ska larma om är alltså inte klart. Axelsson ger själv exemplet tankbilsolyckan på E6:an häromveckan då en människa dog.

– Är det en olycka på lokal nivå eller kräver den information till något av våra statsråd. Det finns andra händelser av olyckskaraktär där man kan titta på gränsdragning kring vad som är viktigt att föra vidare.

Inget operativt ansvar
Axelsson har inget operativt ansvar. Han har ingen rätt att skicka plan eller ambassadörer kors och tvärs till krisområden. Lars Danielsson är statssekreterare hos Göran Persson och förklarar varför enheten inte ska vara operativ.

– Därför att det inte ligger i vårt sätt att organisera samhället, att man lägger det operativa ansvaret för kriser på den här typen av enhet. Det skall och bör ligga på ansvarig myndighet.

På torsdag presenteras den stora katastrofkommissionen sin rapport om regeringens agerande kring tsunamin i julas. Kenneth Axelsson anställdes faktiskt för två veckor sedan, men det är först i denna vecka som han presenteras och Danielsson säger att det har ett samband.

– Detta var ett bra tillfälle och intresset är ganska stort för de här frågorna och då är det naturligt att välja det just nu.

Så det var för att kriskommissionen kommer med sin rapport?

– Det är klart att är intresset stort så informerar man om de här frågorna, säger statssekreterare Lars Danielsson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".