Företagsakut

Storbank tror på ökad utlåning efter nytt krispaket

1:34 min

Riksgälden och storbanken SEB tror att regeringens tredje krispaket, som presenterades igår kväll, kommer leda till ökad utlåning till företag som drabbats av coronakrisen. Det ska ske genom den nya företagsakuten.

Regeringens tredje krispaket med anledning av coronaviruset kom i går kväll och innehåller bland annat stora statliga lånegarantier som ska få bankerna att låna ut pengar till behövande företag.

Det är Riksgälden som ska stå för garantin och generaldirektör Hans Lindblad tror att systemet kan få stor betydelse för bankernas vilja att ge lån.

– Det här kommer definitivt att underlätta det. Riksbanken ställer krediter till förfogande till nollränta och nu ser vi också till att lyfta av en betydande del av risken för bankerna så att de ska våga och kunna ge lån till de företag som behöver det, säger Hans Lindblad.

Trots att 500 miljarder kronor har gjorts tillgängliga för bankerna är det svårt att få lån för små- och medelstora företag, enligt regeringen. För att få fart på utlåningen i coronakrisen inrättas nu en så kallad företagsakut.

– Företaget går till banken och behöver ett lån och då kan det vara svårt för banken att bevilja det lånet på grund av de osäkra tiderna. Då kommer Riksgälden in och garanterar 70 procent av lånet, vi tar alltså och lyfter av risk för banken att låna ut så att de ska våga göra det, säger Hans Lindblad.

Om företaget inte kan betala tillbaka står alltså staten för 70 procent av risken och bankerna står för resterande 30 procent. Maxbeloppet på lånen sätts till 75 miljoner per företag, och räntebetalningar och amorteringar kan skjutas upp det första året.

I det krispaket som regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna presenterade i går kväll var det här den mest omfattande på 100 miljarder kronor.

Banken SEB:s kommunikationschef Frank Hojem säger att företagen nu får större möjlighet att låna.

– Vi tror att det här är ett stort steg framåt för bankernas möjlighet att kunna stödja svenska företag genom den här krisen. Företag som är livskraftiga och nu drabbas av ett akut likviditetsbortfall har goda möjligheter att kunna få lån från banken, säger han.

Hur snabbt kan det gå innan företagen kan börja ansöka om de här lånen hos er?

– Jag hoppas att vi ska kunna börja med det här inom de kommande dagarna.