Göteborg

Fältsjukhus tar emot första patienterna

1:50 min

Nu på förmiddagen ska det nya fältsjukhuset i Göteborg vara redo att ta emot sina första coronasmittade patienter. Totalt ska det finnas 20 intensivvårdsplatser i de tält som har byggts upp utanför Östra Sjukhuset.

– Allt kan hända, och då har vi en god beredskap från och med klockan tio, möjligtvis klockan tolv, säger Bertil Andersson, chef för intensivvården på Östra Sjukhuset.

Personal snabbutbildas för att kunna arbeta här inne på försvarets fältsjukhus, där upp till 20 patienter ska kunna få intensivvård. Respiratorerna här är av äldre snitt än de inne på det vanliga sjukhuset, men enligt Bertil Andersson innebär det inte sämre patientsäkerhet.

I Stockholm rapporterades igår om en dramatisk ökning av antalet coronarelaterade dödsfall, men i Göteborg är läget just nu bättre ut än befarat. I lördags räknade Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg med en topp runt den 1 april med 75 coronapatienter inom intensivvården, men enligt Bertil Andersson tycks kurvan ha planat ut.

– Vi har inte alls lika många inneliggande på sjukhus som vi väntat oss, så vi har gott hopp om att den här kurvan inte blir lika brant som vi befarade.