Nytt lagförslag

Danmark vill införa nya restriktioner

1:29 min

Enligt ett nytt lagförslag som lagts fram under morgonen vill man kunna göra det möjligt att bland annat förbjuda folksamlingar på mer än två personer.

Danmark har redan idag flera tuffa restriktioner som regeringen hoppas ska bromsa spridningen av coronaviruset. Skolor och förskolor ät stängda, liksom de flesta offentliga möteslokaler. Restauranger får bara servera hämmat. Gränsen är stängd och max tio personer får församlas samtidigt.

Men regeringen vill nu ha möjlighet att kunna gå längre, om man anser det behövs.

Det nya lagförslaget som presenterats för Folketinget under morgonen innebär bland annat att man vill ha kunna förbjuda folksamlingar på mer än två personer utanför hem och arbetsplatser.

Man vill också ge polisen befogenhet att spärra av vissa platser, till exempel parker eller stränder om det anses nödvändigt för att minska risken för smittspridning. Även till exempel lekplatser och utegym kan kunna stängas, rapporterar danska TV2.

Samtidigt vill man kunna höja bötesbeloppet för de som bryter mot lagarna.

I lagförslaget finns också en så kallad solnedgångsklausul, det vil säga att om den inte upphävs innan så slutar den automatiskt att gälla 1 mars nästa år.

Folketinget förväntas kunna rösta om lagförslaget nästa vecka, men om och i så fall när de nya lagarna tas i bruk är oklart.