Coronaviruset

Macron vill mobilisera hela nationen

1:43 min

Oron stiger över det förvärrade läget med virussmittan på flera håll i Sydeuropa. Frankrike ser en snabb takt i antalet döda nu, med över 1 300 avlidna. President Emmanuel Macron startar en inhemsk militäroperation som ska hjälpa befolkningen och förhindra smittspridningen av Covid-19.

Frankrike kommer att använda armén för militärinsatsen Operation Résilience.

– Hela nationen mobiliserar, sa Macron när han besökte ett fältsjukhus i östra Frankrike.

Meningen är att militärinsatsen ska underlätta för befolkningen, offentlig service och för dom som arbetar med att bekämpa viruset. Ett sätt är att se till att det inte blir köer.

Presidenten uttrycker att landet befinner sig i krig. Militäroperationen ska vara avskild från den som redan finns mot terrorismen i landet, Operation Sentinelle. Frankrike tar nu hem 200 militärer från Irak och omdirigerar militärhelikoptrar. Redan har landet använt militärflygplan för att transportera patienter.

Särskilda snabbtåg ska fördela coronasmittade i landet. Vanliga tåg och tunnelbanetransporter kan begränsas mer. Parisflygplatsen Orly stänger nu eftersom flygtrafiken gått ned med cirka 90 procent.

– Många uttrycker tvivel i landet och vi har en polarisering, men nu är tiden när vi måste stå enade för att bekämpa viruset, enligt Frankrikes president.

Grannlandet Spanien rapporterar idag att över 4000 personer har dött av viruset. Det finns en oro för hur de som ska hålla ordningen på gatorna och arbetar nära coronasmittade själva insjuknar. Flera politiker är också sjuka och vice premiärministern vårdas på sjukhus för andningsproblem.

I Italien, värst drabbat i världen, har över 7500 personer avlidit. Världshälsoorganisationen WHO uttrycker att det ändå är positivt att takten nu mattas av i Italien. Omvärlden väntar på signaler som kan ge hopp.

I Italien finns däremot en oro för att ett internationellt kryssningsfartyg Costa Victoria där en person insjuknat i Covid-19, kommit in till hamnen i Civitavecchia utanför Rom. Passagerarna från olika länder sitter i karantän på fartyget. Den som testats positivt togs i land i Grekland, men flera har feber.

Den lokala italienska borgmästaren Ernesto Tedesco har protesterat mot att fartyget skulle lägga till just där och också många andra hamnar har sagt nej. Det är oklart vad som kommer att hända med turisterna nu.

I Portugal finns liksom i de andra länderna en stor oro för hur ekonomin ska påverkas, men där har situationen med viruset inte alls blivit så allvarlig ännu som i Frankrike, Spanien och Italien.