Coronakrisen

Småföretagare drabbas men väljer hoppet

2:06 min

70 procent av Volvos anställda i Olofström är permitterade idag och imorgon. Även småföretagare drabbas hårt av krisen. Samtidigt finns en lättnad över beskedet om att även familjeföretag kan korttidspermittera med statligt stöd.

Anita Stark i Jämshög har jobbat på Volvo i 40 år men är nu hemma, med sänkt lön.

– Det gör jag gärna, bara vi blir av med det här viruset. Jag tycker Volvo har gjort det bra, att vi blir permitterade. Det ger ju en viss trygghet i det hela även om många kanske är ledsna och rädda. Men jag tror inte vi ska vara det, vi ska nog ta en dag i taget för det kunde ha varit värre.

Inte bara stora, utan även små drabbas hårt i coronakrisen. Lovisa Sjökvist i Alunda stod från ena dagen till den andra helt utan kunder till sitt företag som anordnar senior-resor.

– Det var som att kasta omkull hela ens värld bara över en helg. Jag var ute med en seniorgrupp och vi pratade om viruset. Fyra dagar senare var jag tvungen att säga upp all min personal.

Regeringens och samarbetspartiernas besked om att även familjeföretag kan korttidspermittera med statligt stöd var ett välkommet besked för många små familjeföretag.

Carl-Axel Jonsson i Tibro driver en fanertillverkning tillsammans med sin familj och han är lättad över beskedet.

– Positivt att man tänkt till att man måste ha med de små företagen. Under tiden får man ju se vad man kan förbättra här så att man är beredd när det drar igång igen.

Du tänker att det finns en tid efter detta?
– Jajemen, det sista vi tappar, det är hoppet.