Coronaviruset

Storbritannien samlar en halv miljon frivilliga

2:11 min

Över en halv miljon britter har på bara ett dygn svarat på regeringens upprop för att få frivilliga att bland annat hjälpa folk som tvingats till att isolera sig i hemmet. Detta samtidigt som tusentals pensionerade läkare och sjuksköterskor lovat att komma tillbaka till jobbet och regeringen nu beställt 10 000 respiratorer av en dammsugartillverkare.

– Det handlar allt om allt från ett telefonsamtal till att följa med till läkaren, säger Beth Tilly till BBC.

Beth är en av de över en halv miljon britter som på ett dygn lovat att ställa upp i regeringens nya frivilligsatsning i coronasmittans spår.

Regeringens uppmaning att ställa upp för vad man kallar "NHS Volonteers", "Sjukvårdens volontärer" kom bara häromdagen och målet var att få 250 000 frivilliga. Men på bara ett dygn svarade över en halv miljon människor.

Det frivilliga arbetet ska komma igång så fort som möjligt.

Över 12 000 pensionerade läkare och sjuksköterskor har också lovat att börja jobba igen eftersom personalbehovet stiger för varje dag som går. De lär behövas.

En ansvarig inom sjukhusvården i London säger till BBC att sjukhusen här i huvudstaden just nu överhopas av virussjuka och kallar det "en kontinuerlig tsunami" av allvarligt sjuka patienter.

Dödstalet ligger nu på 465 i Storbritannien och upp mot 10 000 personer har bekräftats smittade.

Ett tillfälligt sjukhus med 4 000 vårdplatser byggs nu upp i en mässhall i London och regeringen försöker närmast desperat öka antalet intensivvårdsplatser och respiratorer i vården.

I natt blev det känt att regeringen beställt 10 000 respiratorer som ska göras av dammsugartillverkaren Dyson, som arbetat fram en respirator som just nu väntar på godkännande av de medicinska myndigheterna. I bästa fall kan de nya respiratorerna börja levereras i mitten av april.