Coronaviruset

Kina börjar hämta sig efter virusutbrottet

2:04 min

Även om det går långsamt så återgår livet i Kina nu allt mer till det normala efter att spridningen av coronaviruset inne i landet på det stora hela tycks ha stoppats.
I Kinas kanske mest profilerade konstdistrikt har konstgallerierna så smått börjat öppna igen.

För att komma in på konstgalleriet Hongmen, Röda porten, måste jag spreja både händer och skor med handsprit.

Röda Porten är ett av de gallerier i konstdistriktet 798 i Peking som nu öppnat dörrarna igen efter att coronaviruset för tillfället tycks vara under kontroll i Kina. Besökarna har hittills varit få.

– De som kommer måste precis som du gjorde spreja sig med handsprit, och vi som jobbar här måste ta tempen varje dag och desinficera lokalerna, säger Wang Xingyu, som jobbar på galleriet, bakom sitt obligatoriska munskydd.

– Tummar man på reglerna väntar bestraffningar, fortsätter hon med ett halvt skratt.

Runtom i hela landet har nu museum, gallerier och turistområden börjat öppna för allmänheten efter två månaders total nedstängning. Häromdagen till exempel, blev det fritt fram att besöka den kinesiska muren igen.

På ett annat galleri i 798-området säger gallerichefen Rebecca Wu att eftersom läget ser bättre ut i Kina nu, så kanske kan det framöver blir så att de kineser som har råd öppnar plånböckerna för att ta igen all den konsumtion som man hindrats från under virusutbrottet.

– Vi hoppas på det, säger hon.