Norra Moçambique

Islamistiska terrorister fortsätter etablera sig

1:51 min

I norra Moçambique fortsätter de islamistiska terroristerna som etablerat sig i området att flytta fram sina positioner. De senaste dagarna har terrorgruppen överraskande intagit två städer.

– Mina bröder, nu är vi i Quissanga, och vi ber er komma hit och strida för den här flaggan, säger en maskerad man på bruten portugisiska, samtidigt som han håller i en IS-flagga.

Att de nu samma vecka och till synes utan större motstånd intagit två städer, först Mocimboa da Praia och nu Quissanga, innebär att islamisterna i provinsen Cabo Delgado i norra Moçambique nu flyttat fram sina positioner ordentligt.

Tidigare har de våldsamma attackerna riktats mot små byar ute på den fattiga och svårtillgängliga landsbygden. Nu poserar de framför övergivna och länsade polishus och myndighetsbyggnader. Rapporter talar om hur moçambikiska säkerhetsstyrkor övergett sina posteringar, islamisterna själva skryter om många dödade.

Trots att det gått tre år är inte mycket känt om de brutala terroristerna i Cabo Delgado. De gör sällan framträdanden i sociala medier och moçambikiska myndigheter har lagt locket på. Terrornätverket IS har tagit på sig några av attackerna senaste åren, men ingen vet om det verkligen är IS som etablerat sig i södra Afrika.

Men i och med veckans attacker har våldet också kommit betydligt närmare investeringarna på tiotals miljarder dollar utmed kusten i norra Moçambique, kopplade till stora gasfyndigheter. Och det har blivit allt mer uppenbart att Moçambique inte kan garantera säkerheten varken för sin egen befolkning eller för de internationella gasbolagen i området.