Sliter upp hälsofarligt damm.

Dubbdäck ett allvarligt hälsoproblem

Dubbdäckens slitage på vägarna är ett allvarligt hälsoproblem. Enligt ny forskning dör betydligt fler av det vägdamm som rivs upp av dubbdäcken än i trafikolyckor.

– Vi har ju gjort en kalkyl och sagt att om effekten av partiklar i svenska städer är av samma styrka som de samband man har funnit i USA, då kan det handla om 1 800 förtida dödsfall per år i Sverige på grund av det partikeltillskott vi har i städerna. Det tillskottet är framförallt vägdamm, säger Bertil Forsberg som är docent i miljömedicin i Umeå.

1 800 som dör i förtid är tre gånger mer än de omkring 600 som varje år dör i trafikolyckor i Sverige.

Flest väljer dubbat
Den 1 december måste alla bilar ute i trafiken i Sverige vara försedda med vinterdäck när det är vinterväglag. De allra flesta väljer att köra på dubbdäck.

Det vägdamm som rivs upp innehåller partiklar som letar sig in i luftvägarna och främst drabbar människor med astmatiska besvär.

– Den relativt utbredda uppfattningen är att partiklarna framförallt i städerna är avgaspartiklar. Det är alltså inte korrekt. Vägdammet är en viktigare källa än avgaserna från motorer, säger Bertil Forsberg.

Storstäderna drabbas
Partiklarna är främst ett problem i stärre städer. Länsstyrelsen i Stockholm försöker med information få stockholmarna att köra dubbfritt istället. Men ansvarig vid länsstyrelsen skulle helst vilja att det infördes en avgift på att köra med dubbade däck.

I norra Sverige är det sällsynt med dubbfria däck.

– Procentuellt hos oss säljer vi ungefär 90 procent dubbade däck. Det är ju det dubbade däcket som är klart bättre enligt tester, säger däckhandlaren Leif Rydelius i Umeå.

Tidigare har forskarna trott att bilavgaserna varit det största problemet, men de nya rönen visar alltså att vägdamm som delvis sprids på grund av dubbade vinterdäck är ett betydligt större hälsoproblem, säger Bertil Forsberg till Ekot.

Torbjörn Bergström
torbjorn.bergstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".