Tusende avrättningen i USA sköts upp

På onsdagen skulle den tusende avrättningen sedan USA åter började verkställa dödsstraff 1977 ha ägt rum. Men i sista stund har Virginias guvernör Mark Warner benådat den dödsdömde Robin Lovitt.

Virginias guvernör Mark Warner är en av de politker inom det demokratiska partiet som har ambitionen att bli presidentkandidat 2008. Att benåda en dödsdömd brukar användas av de politiska motståndarna som tecken på att man är för vek mot brottslingar.

Eftersom 64 procent av befolkningen är för dödsstraff kan det vara en belastning här. Det väckte därför viss uppmärksamhet när guvernör Warner i sista stund omvandlade den dödsdömde Robin Lovitts straff till livstids fängelse.

Inte principiellt
Men guvernören som tidigare avslagit elva nådeansöknignar för andra dödsdömda säger att anledningen till hans beslut inte är något principiellt motstånd mot dödsstraffet utan att en domstolstjänsteman felaktigt slängt mordvapnet - en blodiga sax i soporna. Därmed kan inte försvarets begäran om ny DNA-testning genomföras.

Lovitts fall har fått stor uppmärksamhet här sedan bland andra juristen Kenneth Starr känd från processen mot president Clinton ideellt engagerat sig för Lovitt.

Mer än 100 oskyldiga
Jack Payden Travers ledare för organisationen Viginians for Alternatives to the Death Penality skulle på onsdagen ha lett protesterna utanför avrättningskammaren i Greensville-fängelset och skulle ha hållit en minnesstund sedan Lovitt fått sin dödsspruta säger att han är lättad.

– Det viktigaste argumentet mot dödsstraff i USA är hur systemet fungerar och att det främst drabbar den fattiga befolkningen. Ett annat viktigt argument är att en verkställd dödsdom ju inte kan rättas till.

Vi har en lista på 122 personer som när de väntat på att avrättas visat sig vara oskyldiga och frigivits, säger Jack Payden Travers.

Den tusende avrättningen sedan dödstraffen i USA på nytt började verkställas kommer sannolikt att äga rum på fredag. Anhängarna av dödsstraffet säger att det är absurt att sörja den tusende avrättade brottslingen när 600 000 amerikaner mördats sedan 1977.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".