Nervös valutamarknad får kronan att svänga

Den svenska kronan har svängt ordentligt gentemot världsvalutorna de senaste dagarna. Det beror på att det råder stor nervositet på valutamarknaderna inför kommande räntebeslut från den europeiska centralbanken ECB, säger Robert Bergqvist, chefsanalytiker vid banken SEB.

I måndags kväll stärktes kronan kraftigt mot framför allt dollarn under några hektiska kvällstimmar, sedan valutahandlarna börjat agera på rykten och gissningar om att ECB skulle ta i ordentligt på torsdag och höja räntan rejält.

Underförstått är då att även den svenska räntan kommer att höjas snart.

Dollarn under åtta kronor
Under ett par timmar i måndags kväll handlades kronan till 7,96, alltså under 8-kronorsstrecket.

Nervositeten har lett till att valutakurserna har åkt berg-och dalbana, för dagen efter, det vill säga igår, så tog dollarn tillbaka nästan all tappad mark mot kronan från måndagskvällen:

Höjd ränta att vänta
Marknaden väntar alltså att ECB ska höja räntan på torsdag, för första gången på fem år, med 0,25 procentenheter till 2,25 procent. Senast ECB-räntan ändrades var i juni 2003, då den sänktes, med 0,5 procentenheter.

Den senaste debatten om den svaga svenska kronkursen pågick under dom två första veckorna i november. Och det berodde på att kronan föll kraftigt både mot dollarn och euron, främst på grund av den låga svenska räntan.

Mellan den 10 och 18 november föll kronan till den lägsta kursen på flera år: 9,62 mot euron och 8,24 mot dollarn.

Därefter har det skett en återhämtning den senaste veckan, med en dip under 8 kronor i måndags kväll alltså.

Under den senaste veckan har flera Riksbanksdirektörer öppet talat för en snar höjning av den rekordlåga reporäntan, och med en veckas facit i hand kan man säga att det verkar som om dom lyckades prata upp den svenska kronans värde.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".