Krav på ny hetslag efter Greens friande

Efter Högsta domstolens friande av pingstpastorn Åke Green kräver riksdagsledamöter nu att den svenska lagen ändras. Den typ av uttalanden som Åke Green fällde om homosexuella borde vara straffbara, anser de.

Socialdemokraten Anders Bengtsson sitter i riksdagens konstitutionsutskott.

– Jag tycker att det är läge för en översyn av den nya hetslagen som kom för ett par år sen eftersom Åke Green-fallet var ganska tydligt när det gäller hets mot folkgrupp. Om högsta domstolen gör en annan bedömning tycker jag att vi måste se över lagen, säger Anders Bengtsson.

Miljöpartiets Gustaf Fridolin har samma uppfattning.

– Vi måste se över den svenska lagen. Det får inte vara tillåtet att hetsa mot homosexuella. Vi vet att människor med utländsk bakgrund hela tiden blir utsatta för brott, och att de allra flesta homosexuella har blivit utsatta för trakasserier och hatbrott.

Även riksdagsledamöter från vänsterpartiet tycker att lagen ska ses över.

Svårt ändra grundlag
Men de som vill ändra lagen har en del problem. Dels rör det grundlagen och det betyder att en ändring kan få effekt först efter valet 2010.

Dels hänvisar Högsta domstolen till Europakonventionen och Europadomstolens uttalanden. De står över den svenska lagstiftningen oavsett hur den svenska lagen är utformad.

– Det är en nästa aspekt som jag måste fundera på, och där tar jag hjälp av jurister, säger socialdemokraten Anders Bengtsson.

Socialdemokraterna som helhet har ännu inte bestämt sig för hur de ska agera i frågan.

Krockar med Europakonventionen
Något som förvånar en del är att när lagrådet 2001 analyserade förslaget om hets mot homosexuella tog de inte upp att lagstiftningen skulle kunna krocka med Europakonventionen. Jurister från Högsta domstolen sitter i just lagrådet.

Däremot diskuterade regeringen risken för en krock i lagförslaget till riksdagen.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Tasso Stafilidis är därför förvånad över Högsta domstolens dom.

– Lagrådet har inte någon kommentar i frågan. Den svenska lagstiftningen bryter inte mot Europakonventionen. Högsta domstolen väljer att göra ytterligare en prövning, föregriper Europadomstolen och fattar beslut i deras ställe. Det tycker jag är helt fel, säger Tasso Stafilidis .

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".