Rekordbud på dansk telejätte

Det danska telekombolaget TDC, tidigare Tele Danmark, är på väg att säljas. Ett konsortium som består av fem internationella riskkapitalfonder la idag fram ett bud på närmare 100 miljarder svenska kronor.

Det kan bli Nordens och kanske en av världens största privata och lånefinansierade affärer någonsin.

TDC:s styrelse rekommenderar aktieägarna att sälja.

På en slamrig presskonferens välkomnade TDC:s vd Henning Dyremose superaffären som ett glädjebudskap. Slut på ryktena som löpt hela hösten, menade han.

Ryktesspridning
Rykten om stundande nedskärningar, uppsplittring av Danmarks ledande telekomföretag, kanske utflyttning av huvudkontoret... Helt slut på ryktena blir det ändå inte, att döma av de första kommentarerna till att rikskapitalkonsortiet NTC, Nordic Telephone Company, lägger bud på nästan 100 miljarder SEK, med fem internationella storbanker bakom sig som lånefinansiärer.

Om NTC nu lyckas överta minst 90 procent av aktierna och myndigheterna säger ja, finns ändå kvar ”en dålig börssmak i munnen” för att citera en ledande dansk kommentator. Redan i augusti visste tidningen Wall Street Journal berätta om det tänkta anbudet.

Ledningen blir kvar
Sedan dess har också andra internationella medier spritt rykten, under hösten, å påstådda TDC-köpares vägnar, kanske i avsikt att pressa eller höja aktiekurser och bolagets börsvärde. Skäl alltså för Fondbörsen och Finanstillsynet i Danmark att titta på vad som egenetligen skett.

De tilltänkta köparna säger sig annars vilja behålla den nuvarande, framgångsrika ledningen för TDC.

Bengt Lindroth
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".