FN ber världen rädda miljontals liv

FN vädjar till världen att bidra med 4,7 miljarder dollar under nästa år för att rädda 31 miljoner offer för krig och naturkatastrofer. Summan motsvarar enligt FN vad världens länder lägger på sina krigsmakter på två dagar.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan lanserade på onsdagen officiellt Humanitär appell 2006.

De största summorna är avsedda för den våldshärjade sudanesiska regionen Darfur, dit FN vill styra 1,5 miljarder dollar, och Kongo-Kinshasa där varje dag tusen människor dör av sjukdomar som lätt kunde botas om inte sjukvårdssystemet hade brutit samman av decenniers nonchalans och krig.

Enligt FN:s nödhjälpssamordnare Jan Egeland, som deltog på samma presskonferens som Annan, är de största bidragsgivarna till FN:s katastrofinsatser i absoluta tal USA, Storbritannien, EU-kommissionen, Sverige, Norge, Nederländerna, Japan och Danmark. Han framhöll också Sydafrika och Sydkorea som viktiga nya biståndsgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".