Kritiserad garanti ökar chansen till jobb

Aktivitetsgarantin, Ams speciella åtgärd för långtidsarbetslösa, har kritiserats för att inte fungera. Men aktivitetsgarantin har en positiv effekt och ökar möjligheten att få jobb, visar en undersökning som gjorts vid Växjö universitet. 

Ju tidigare man kommer in i garantin desto större är möjligheterna att få jobb, säger en av forskarna Jonas Månsson.

– Vi har konstruerat två grupper. En grupp som har en tidig inskrivning och en som har en sen. Man kan jämföra det med ett medicinskt experiment där du har en tidig behandling och en sen behandling. Och de som fick den tidiga behandlingen här har en större sannolikhet att lämna, i det här fallet garantin, med ett lyckat utfall och få jobb i någon form.

Garantin har kritiserats
Den har stämplats som meningslös sysselsättning och kallats vuxendagis av de hårdaste kritikerna, aktivitetsgarantin, Ams dyraste och mest ambitiösa arbetsmarknadspolitiska program som ska ge extra stöd till de som har det svårast att komma tillbaka i jobb.

Men vid en jämförelse mellan 12 600 långtidsarbetslösa som kom in i aktivitetsgarantin efter 300 dagar och lika många som kom in i garantin först efter 600 dagar så visar det sig att de som kom in tidigt fick jobb i högre utsträckning. Skillnaden är inte så stor men tillräcklig för att forskarna ska vara helt säkra på att det är aktivitetsgarantin som spelat en positiv roll.

– Resultaten är statistiskt signifikanta så där är det är inga problem. Det vi kan konstatera då är att när vi har undersökt och gjort det bästa vi kan så visar det på positiva effekter, säger Jonas Månsson, docent vid Centrum för arbetsmarknadspolitisk forskning i Växjö.

Stor del får jobb
Forskningsrapporten från Växjö universitet visar att av deltagarna i aktivitetsgarantin är det knappt 18 procent som fått ett som man brukar kalla riktigt jobb, alltså jobb utan någon form av stöd. Lägger man till subventionerade jobb så är det drygt 39 procent som kommit ut på arbetsmarknaden efter att ha deltagit i aktivitetsgarantin.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".