Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan 3 december 2005

Bloggosfären kommenterar att Högsta domstolen friade pingstpastor Åke Green från åtalet för hets mot folkgrupp.

Yttrande- och tryckfrihet är angelägna ämnen i bloggosfären och Högsta domstolens friande dom mot pingstpastor Åke Green röner följaktligen mycket stor uppmärksamhet. 

Karl-Johan Karlsson på bloggen Högkvarteret hälsar HD:s dom med tillfredsställelse: 

”Jag har kallat (Åke Green) för idiot tidigare på bloggen, just för att hans åsikter är vidriga, men samtidigt påpekat att även idioter har rätt att säga vad de tycker. Staten ska inte belägga sina medborgare med munkavle, inte heller de med extrema eller avvikande åsikter, utan tvärtom låta dem komma till tals så att den som vill bemöta dem kan göra det.
Låt dem komma upp till ytan och uttrycka sina åsikter, så att vi andra som tycker att homosexuella ska ha samma rättigheter och behandlas med samma respekt som oss andra kan bemöta dem. Låt oss ta den debatten med de frireligiösa och nynazistiska krafter som tycker att homosexualitet är något fult.”


Tony Johansson tycker att det är bra men konstigt att Green frias:

” Vad Högsta domstolen säger är att Green brutit mot den svenska hetslagstiftningen, men att han ändå frias, då en fällande dom skulle strida mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och inte skulle accepteras av Europadomstolen. Förvisso är det intressant att domstolen tar hänsyn till Sveriges folkrättsliga förpliktelser, men det innebär att domstolen också säger att svensk lagstiftning står i strid med Europakonventionen. Det är vidare intressant att ställa frågan om domstolen skulle gjort en liknande tolkning om pastorns uttalande riktats mot exempelvis judar, om man då gjort tolkningen att Europadomstolen inte skulle accepterat en sådan dom? Det är viktigt med likformighet i hetslagstiftningen, och jag misstänker att en sådan likformighet inte existerar.”

Johanna Nylander på bloggen Frihet, fildelning och feminism skriver: 

” I skuggan av domen mot Åke Green publicerar Säpo en rapport om att antalet hatbrott i samhället ökar. Speciellt är det hatbrotten mot homosexuella som står för ökningen, och Säpo befarar att det kommer att trappas upp ytterligare.

Att Åke nu frias tror inte jag kommer underlätta bekämpandet av hatbrott, som har samma ursprung som Åkes predikan.  

Så länge vi har rådande lagstiftning borde vi … använda oss av den. Att säga att hets mot folkgrupp skulle vara förbjudet, inkludera en grupp som folkgrupp (i detta fallet homosexuella) och sedan inte kunna döma efter lagen, känns inte vidare verkningsfullt.” 

Johnny Foglander spinner vidare på den tråden: 

”Självklart tolkar många HDs dom som att det inte finns något rättsligt skydd för homosexuella. Hetslagen är ett av få instrument som faktiskt kan användas i kampen mot hatbrott. Nu har även det gjorts verkningslöst.
Vi kan inte prata om pastorers rättigheter och skydda dom men inte göra ett skit för att bekämpa hatbrotten.  

Tillåter vi hur tuffa debatt-klimat som helst i yttrandefrihetens namn så kommer det att vara människor i andra änden som drabbas i form av hatbrott.
Jag tycker inte att yttrandefriheten är mer värd än människorna den ska skydda. Det är människor som instiftat den och andra friheter för att skydda oss själva. Jag vägrar att använda yttrandefriheten som ett argument för att lämna svaga människor utan skydd.”

Walentine Andersson med bloggen Walentines värld – en röst från regnbågens värld frågar sig:

”Ska vi ta Green till Europadomstolen?

Kanske kommer domstolen då ge honom rätt men då får vi på alla sätt veta att homosexuellas rättigheter inte är detsamma som mänskliga rättigheter. På det sättet visar vi Europas homosexuella att tiden är inne att slå tillbaka.

Tänk på att det finns fler Åke Green överallt, och i vissa länder, jag säger inte vilket men de tillverkar Fiat, så finns det kyrkor som allt mer beter sig som Green upphöjt till 20.

Kanske vore det en idé…”

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Karl-Johan Karlsson: http://hogkvarteret.blogspot.com/ 
Tony Johansson: http://tonyjohansson.se/
Johanna  Nylander: http://johannanylander.blogspot.com/
Johnny Foglander: http://foglander.blogspot.com/
Walentine Andersson: http://www.walentine.com/

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".