Barriären blir permanent.

Israel erkänner att barriären är permanent

Israels justitieminister erkänner nu att den barriär som Israel till stora delar bygger på palestinsk mark också är tänkt som en framtida gräns mot en självständig palestinsk stat. På det sättet kommer Israel att tillskansa sig nästan tio procent av Västbanken.

Israel har hittills alltid hävdat att bygget av barriären är en tillfällig åtgärd, främst tänkt att hindra att palestinska självmordsbombare tar sig in i Israel.

Det är alltså enligt det resonemanget ingen politisk gräns utan en säkerhetsåtgärd och barriären, ibland en hög mur, ibland ett högteknologiskt stängsel, skall rivas den dag den inte behövs längre.

Gräns mot palestinsk stat
Men många har misstänkt att det egentligen handlar om att staka ut den gräns Israel tänker sig mot en palestinsk stat för att redan innan fredsförhandlingarna börjar ställa palestinierna inför fullbordat faktum.

Det är en misstanke som nu bekräftas av Israels justitieminister Tzipi Livni.

– Man behöver inte vara ett geni för att begripa att barriären får betydelse för den framtida gränsen, säger Tzipi Livni.

Hon säjer också att när Israels Högsta Domstol godkänner sträckningen av barriären så drar den samtidigt Israels framtida gräns.

Domarna protesterar
Ett besked som har fått en av domarna i Högsta domstolen att protestera. För när barriären har varit föremål för Högsta domstolens granskning och också kritiserats internationellt, har den israeliska staten alltid hävdat att barriären är ett provisorium och inte har något med framtida gränsdragningar att göra.

Men justitieministern ger nu en helt annan bild. Och den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erekat säger i en kommentar att hon därmed bekräftar att Israel försöker komma åt palestinsk mark.

Kallas apartheidmuren
Säkerhetsbarriären, eller apartheidmuren som den kallas av palestinierna, omringar de stora judiska bosättningarna på ockuperad mark så de hamnar på den israeliska sidan av barriären.

Samtidigt hindrar den många palestinier att ta sig till sina arbeten, odlingar, skolor, sjukhus, släkt och vänner. Om bygget av barriären fortsätter enligt nuvarande plan kommer omkring åtta procent av Västbanken att ligga på den israeliska sidan.

Något som kritikerna länge har betecknat som ren stöld av land.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".