HD prövar flera straffpåföljder

Ytterligare två av de dömda för kravallerna under EU-toppmötet i Göteborg får nu sina straff prövade av Högsta domstolen.
Den ena domen gäller en 31-årig man som i hovrätten dömts till tio månaders fängelse för våldsamt upplopp efter att han kastat sten på polisen. Den andra domen gäller en 26-årig man som dömts till fängelse i två och ett halvt år för att ha varit med och anfört upploppet på Vasaplatsen. Ingen prövning i skuldfrågan I båda fallen har Högsta domstolen beslutat att pröva påföljdsfrågan, alltså hur långt straffet för brotten ska vara. HD tänker däremot inte pröva skuldfrågan. Nyligen prövade Högsta domstolen ett annat mål från kravallerna i Göteborg. Det gällde en ung man som i hovrätten dömts till 20 månaders fängelse för våldsamt upplopp, och HD sänkte hans straff till fyra månaders fängelse. Under gällande praxis Sänkningen gav bränsle åt den debatt som rasat efter att kravalldomarna offentliggjorts, nämligen att straffen ligger långt över gällande praxis. Under torsdagen beslutade Högsta domstolen också att fortsätta fundera på om man även ska bevilja prövningstillstånd för de åtta ungdomar, som dömts för att ha ingått i den så kallade sambandscentralen. De åtta dömdes till fängelse i mellan ett år och fyra månader och två år och fyra mån, bland annat för att ha skickat sms om var polisen befann sig. Högsta domstolen har nu bett riksåklagaren yttra sig över domarna.
Nina Odermalm Schei

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".