Montenegros president i smuggelhärva

Italiens anti-maffiamyndigheter anklagar Montenegros president för cigarettsmuggling och en italiensk allmän åklagare har inlett en förundersökning. Cigarettsmugglingen på Balkan är ett stort problem, som myndigheterna först nu börjar ta på allvar.
Det hela är bara ett knep för att smutskasta Motenegro och mig, svarar Montenegros president Milo Djukanovic på de italienska anklagelserna att den lilla jugoslaviska delrepublikens statschef i stor skala smugglat cigaretter från Montenegro till Italien. Förundersökning inledd Allmänne åklagaren i den italienska staden Bari har inlett en förundersökning mot Djukanovic och bekräftar därmed de misstankar, som länge varit journalistiskt allmängods på Balkan. Både Italien och Kroatien har tidigare försökt leda i bevis att president Djukanovic och dennes bror haar gjort stora pengar på den olagliga cigaretthandeln. Nära medarbetare till Balkans cigarettsmugglarkung Stanko Subotic har i tidningsintervjuer erkänt att Montenegros president är, som de uttrycker det, cigarettsmugglingens politiska skyddspatron. 80 ton eldades upp Cigarettsmuggling är ett stort problem på Balkan som länge bekymrat grannländer som Italien och Österrike, och långsamt börjar också myndigheterna på Balkan att ingripa. Häromdagen lät den serbiska regeringen ett värmekraftverk elda upp 80 ton konfiskerade cigaretter för att visa på nymornad handlingskraft. Få cigaretter lagligt importerade Samma beslutspotens uppvisar Kroatien genom att denna vecka ha inlett anti-smuggelaktionen Bulldog. Paddy Ashdown, ny hög representant i Bosnien, prioriterar också kampen mot cigarettsmuggling precis som Michael Steiner gör i Kosovo. 1,8 ton cigaretter röks varje månad i Jugoslavien, en bråkdel av dessa är lagligt importerade.
Kjell Albin Abrahamson, SR:s korrespondent i Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".