Putin satsar på aidsbekämpning

På torsdagen är det den internationella aidsdagen och det land i Europa som är hårdast drabbat är Ryssland. Men där har nu president Vladimir Putin beslutat att dramatiskt öka statens utgifter för aids-bekämpning.

Varje dag blir nästan ett hundra ryssar smittade med hiv-viruset och man räknar med att sammanlagt ungefär en miljon människor nu är hiv-positiva, men antalet ökar alltså hela tiden.

Statens insatser för att hjälpa de smittade har hittills varit mycket begränsade, men nu sker en helomvändning. President Putin har meddelat att aids-budgeten för nästa år kommer att öka drastiskt och vara mer än 20 gånger större än hittills.

Aidsaktivister hyllar beslutet
Rent teoretiskt ska det ge möjlighet att hjälpa alla hiv-smittade eller aidssjuka med den behandling de behöver, till exempel bromsmediciner.

Aids-aktivister har hyllat det här beslutat och talat om en helomvändning, att man nu för första gången börjar ta hiv och aids på riktigt allvar i Ryssland.

Länge har man från officiellt håll försökt förminska problemet, framför allt genom att inte tala om det. Men på senare tid har det mer och mer kommit in i den allmänna diskussionen.

Rädslan har ökat, men samtidigt har toleransen mot de smittade blivit klart större, det har skett en mognad i samhället.

Kan vara försent
Fast frågan är om Putins pengar kommer för sent, om de ger effekt. Chefen för Rysslands aids-centrum varnar för att hiv-vågen kommer att fortsätta om inte staten kan lägga fram en långsiktig strategi för 10 – 20 år och där myndigheterna samarbetar med internationella organisationer och frivilligorganisationer.

Men just här finns ett stort frågetecken. Putins politik har gått ut på att begränsa just sådana här organisationers möjligheter att verka i Ryssland. Gör han det på hiv-området också, så kanske det inte spelar någon roll hur mycket pengar som än satsas.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".