"45 miljarder för kortare arbretstid"

Alla svenskar förslås få fem betalda extra lediga dagar. Det förslaget landar snart på regeringens bord och kan antas av riksdagen i höst. Tomas Lindström på Konjunkturinstitutet har räknat på kostnaderna.
- Dom effekter som man kan tänka sig av det här förslaget är beroende av många olika faktorer. Men vi har kommit fram till att förslaget i det längre loppet skulle innebära 1,5 procent av medelarbetstiden och därmed av bruttonationalprodukten, BNP, säger han. En och en halv procent av landets samlade produktion under ett år. Det blir notan och det är ändå det billigaste alternativet. Det fanns fler och dyrare alternativ i Kommitten för nya arbetstids-och semesterregler, förkortat KNAS. - På lite längre sikt, omkring 2020, innebär det här förslaget att BNP blir omkring 45 miljarder kronor mindre än det annars skulle ha blivit. Det är en kännbar effekt, säger Tomas Lindström. Det man enades om blev att två extra lediga dagar införs år 2004. Sen införs en ledig dag per år fram till 2007, totalt fem extra lediga dagar. Dom fem dagarna kan tas ut precis hur man vill, alla på en gång, någon dag då och då, eller timme för timme. Arbetsgivaren kan inte neka ledighet om man säger till minst två månader i förväg, om det inte finns väldigt speciella skäl. Också den nuvarande femte semesterveckan ska omvandlas till den här typen av mer flexibel ledighet. Det är alltså ingen sjätte semestervecka det är frågan om, de som redan idag har sex veckors semester får också fem extra lediga dagar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".