Fem extra dagar minskar BNP med 45 miljarder

Alla svenskar förslås få fem betalda extra lediga dagar. Förslaget landar snart på regeringens bord och kan antas av riksdagen i höst. Tomas Lindström på Konjunkturinstitutet har räknat på kostnaderna och kommit fram till att förslaget innebär en liten, men dock kännbar effekt på BNP.
En och en halv procent av landets samlade produktion under ett år blir notan av det billigaste alternativet i förslaget från Kommitténn för nya arbetstids-och semesterregler. Enligt förslaget ska två extra lediga dagar införas år 2004. Därefter införs en ledig dag per år fram till 2007, totalt fem extra lediga dagar. Dessa fem dagar kan tas ut precis hur man vill, alla på en gång, någon dag då och då, eller timme för timme. Arbetsgivaren kan inte neka ledighet om man säger till minst två månader i förväg, om det inte finns väldigt speciella skäl. Också den nuvarande femte semesterveckan ska omvandlas till den här typen av mer flexibel ledighet. Det är alltså ingen sjätte semestervecka det är frågan om, de som redan idag har sex veckors semester får också fem extra lediga dagar. En kortare arbetstid påverkar också övertidsuttaget, produktiviteten och sjukfrånvaron och enligt Konjunkturinstitutets beräkningar pekar resultatet på dessa faktorer åt olika håll.
Tommy Fredriksson, Ekonomiekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".