Temo: Starkt stöd för regeringen

Enligt den senaste opinionsmätningen från Temo som publiceras i Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet minskar vänsterpartiet till 9,3 procent. Även socialdemokraterna går tillbaka och får 39,8 procent. Miljöpartiet får 4,3, kristdemokraterna 9,2, centerpartiet 6,2, folkpartiet 5 och moderaterna 24 procent, vilket är en ökning med 2,1 procentenheter jämfört med april. Ekots inrikespolitiske kommentator, Thomas Hempel, kommenterar det politiska läget.
Trots minskningen för socialdemokraterna ligger partiet fortfarande en bra bit ovanför valresultatet 1998. Statsminister Göran Persson skulle kunna sitta kvar i kanslihuset och fortsätta regera. Avståndet till de borgerliga har minskat jämfört med april, men avståndet är fortfarande så stort, nio procentenheter, att något av ett under måste inträffa för att de borgerliga ska komma i fatt före valdagen den 15 september. Oppositionen i rampljuset Det är ofta svårt att peka ut orsaker till enstaka förändringar i en opinionsmätning. Möjligen kan uppgången för de borgerliga bero på att oppositionen kommit fram mera i rampljuset i medierna än tidigare, pga valrörelsen. När Sverige var ordförande i EU dominerade regeringsföreträdarna. Rörelse bland väljarna Om skillnaden mellan blocken minskar ytterligare, kan den just nu låga valtemperaturen stiga. Det gör i sin tur att partierna kan få fart på mobiliseringen. Att en viss rörelse är i gång redan nu märks på att nedgången för socialdemokraterna syns mest i storstäderna och bland ungdomsväljarna. En undersökning i Moderna Tider visar motsatt tendens, att socialdemokraterna och vänsterpartiet nu har majoritet i Stockholm. Persson sitter säkert Man bör vara försiktig när man tolkar en enstaka förändring. Tittar man på de senaste mätningarna från de olika opinionsinstituten varierar siffrorna för socialdemokraterna mellan 38 och 44 procent. Men enligt samtliga undersökningar skulle Göran Persson kunna sitta kvar. Starkt stöd för regeringen Internationellt sett är det ovanligt med ett så starkt stöd för sittande regering. Det vanliga är att stödet för regeringen minskar när den suttit ett tag. Enligt en mätning från Zapera är det inte mindre än 70 procent som tycker att regeringen gör ett mycket bra, bra eller ganska bra jobb. Bara 28 procent tycker att regeringen gör ett dåligt eller mycket dåligt jobb. Så få missnöjda väljare måste vara svårt att hitta utomlands. Inga väljare är så nöjda som de svenska.
Thomas Hempel, inrikespolitisk kommentator på Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".