Skandiadirektör hade för bråttom


Allt fler uppgifter blir nu kända från den omfattande förundersökningen mot Skandias tidigare finansdirektör Ulf Spång. Enligt åtalet har han tagit ut 20 miljoner kronor från en kapitalförsäkring i Schweiz utan att betala skatt. Men det kan mycket väl handla om att Spång hade lite för bråttom med att köpa en våning på franska Rivieran.

I oktober 2001 kom det in 20 miljoner kronor på Ulf Spångs nyöppnade konto på skattepardiset Guernsey. Pengarna kom från Spångs kapitalförsäkring, som han hade hos Skandias dotterbolag i Schweiz, Skandia Leben.  Skatteverket anser att flytten till skatteparadiset innebär att Skandias förre finansdirektör fritt kunde börja använda sina pensionspengar och därför ska han också betala skatt för dom.

I polisförhören i förundersökningen framkommer att Spång förmodligen kunnat undvika att få skattemyndigheten efter sig - om han bara väntat med att röra pengarna - tills Skandia hunnit bli klar med en ny försäkringsprodukt, Skandia Investment Portfolio, där han mera fritt kunde placera sitt pensionskapital.

Sugen på Frankrike

Men Spång ville köpa en stor våning på franska Rivieran - det verkade vara ont om tid - och hans plan gick ut på att våningen skulle ingå som en del av kapitalförsäkringen för att på så vis slippa betala skatt i dagsläget.  Enligt den nya försäkringen var här det fullt möjligt - det var bara det att den försäkringen ännu inte fanns. Spång satt kvar med den gamla försäkringstypen, men hävdar att han ändå fick okey från Skandia. - Jag hade fått okej från Skandia Leben, helt klart, att man kunde hantera det på detta sättet. 

Men det här håller inte den tidigare chefen för Skandia Leben med om. Att bolaget gick med på att flytta pengarna till kontot på skatteparadiset och sedan vidare till köpet av våningen berodde mer på att det var Skandias näst högste chef som pockade på utbetalning, hävdar han.

Han säger också att om Spång bara väntat tre eller fyra månader - tills den nya försäkringsprodukten tagits fram - så skulle han troligen ha sluppit dom här problemen.

Sören Granath

soren.granath@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".