Räntehöjningar väntar nästa år

Uppdaterad 16:50
Riksbanken valde att låta sin viktigaste styrränta, reporäntan, vara oförändrad på rekordlåga 1,5 procent. Men fredagens besked kryddades också med en tydlig markering att det blir räntehöjningar nästa år.

– Fortsätter den här bilden, ja, då får man räkna med att räntorna kommer att höjas. När vi pratade om det här i direktionen kom vi fram till att det är inte läge att ändra räntan nu. Men det är ganska klart att det kommer behöva ske någon gång under nästa år, säger avgående Riksbankschefen Lars Heikensten.

Med hur mycket kommer räntan att höjas?

– Det finns goda skäl för mig att inte svara på det. Man vet inte exakt i förväg, säger han.

Oförändrat nu alltså, men det var nog sista gången. Nästa gång blir det en höjning, antingen den 19 januari eller 22 februari.

Det blev ingen höjning nu eftersom inflationen ligger i linje med Riksbankens inflationsmål, 2 procent, med tillåten variation en procent över eller under.

Förväntningar från marknaden
Det blir en höjning senare därför att det finns förväntningar i marknaden på en höjning. Därför inleds en höjning av reporäntan i början av nästa år.

Sällan har man hört en så tydlig signal från Riksbanken. Nu vet alla vad som väntar.

Riksbanken tar i lite till och säger att höjningen till och med kan bli kraftigare nästa år än vad förväntningarna i marknaden antyder.

Inflationsrapporten som publiceras på fredagen och som styr Rikbankens räntebeslut, visar att det är bra fart i svensk ekonomi.

Väntad inflation
Tillväxten väntas bli 3,2 procent nästa år, och 2,5 procent 2007. Den öppna arbetslösheten väntas i år landa på 5,9 procent för att sedan falla till 5 procent nästa år, 4,6 procent 2007 och 4,6 procent 2008.

Högtrycket i ekonomin leder till en väntad inflation 2007 på 2,2 procent, och 2,4 procent 2008. Eftersom Riksbankens horisont ligger 12 till 18 månader framåt, så ska räntan höjas, för att hålla inflationen i schack.

En omedelbar effekt av dagerns beslut är att kronan stärktes både mot euron och dollarn. För hushållen med bolån blir det dyrare nästa år, sannolikt går reporäntan upp en hel procentenhet under valåret 2006.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".