Australier avrättad i Singapore

Sent torsdag kväll svensk tid avrättades en australisk narkotikadömd man i Singapore. Hängningen har föregåtts av fruktlösa påtryckningar och vädjanden från Australien om nåd även från högsta politiska ledningen.

Australiensaren Nguyen Tuong Van var 22 år när han för tre år sedan försökte smuggla cirka 400 gram rent heroin från Kambodja. Han greps på Singapores flygplats och dömdes senare till döden.

Sedan dess har familjen, landsmän och även Australiens regering försökt häva dödsdomen. Landets justitieminister Philip Ruddock har talat om förmildrande omständigheter som att Nguyen Tuong Van försökt smuggla för att lösa en skuld åt sin bror. FN:s kommision för mänskliga rättigheter har protesterat mot domen.

Flest avrättningar
Men klockan 23 på torsdagkvällen svensk tid utfördes avrättningen i Changifängelset i Singapore. Singapore är det land som i förhållande till sin folkmängd har flest antal avrättningar i världen. De har avrättat 420 människor sedan 1991.

Australiens premiärminister, John Howard, som även han vid upprepade tillfällen vädjat om att inställa hängningen, säger att han tror den kommer påverka relationerna och förhållandet mellan folken i Singapore och Australien.

Heroin för sex miljoner
Samtidigt som han dock försäkrade att man inte kommer att ta till några diplomatiska stridsåtgärder.

En talesman för Singapores Inrikesministerium försvarar avrättningen bland annat genom smugggelförsökets storlek.

Heroinet hade på gatan varit värt motsvarande över sex miljoner kronor och räckt till omkring 26 000 injiceringar.

Anders Wennersten, Peking
anders.wennersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".