Han som inte bestämmer

Katastrofkommissionen föreslog i går att regeringen inrättar en krisenhet i statsminister Göran Perssons kansli, med operativa befogenheter, t ex att börja skicka hjälp till nödställda svenskar ute i världen.

När tsunami slog till för snart ett år sedan fanns emellertid ingen sådan krisenhet. Ändå kunde Göran Persson ha gjort mer på annandagen på egen hand, menar Studio Etts Björn Elmbrant.

Kommissionen ger oss en bild av att vi dagarna efter flodvågskatastrofen hade en regering, där en korrekt bild av vidden av katastrofen tidigt fanns på en lägre nivå, men som inte trängde upp till toppen.

Vi hade också ett antal myndigheter där några insåg hur stor tsunamin var, andra inte, och många hade svaga eller oklara befogenheter att handla på egen hand.

Sett i backspegeln är det två nivåer av beslutsfattare, regeringen och myndigheterna, som inledningsvis inte möts. Det är här förseningen ligger, det är detta som gör katastrofen i Sydostasien till ett trauma.

De två beslutsnivåerna hade kanske snabbare fått kontakt, om vi haft en ny sorts svenska ämbetsmän, som inte slaviskt följt regelverket, utan också varit beredda att ta ett personligt ansvar, när det oförutsedda inträffar. Man ringer inte till utrikesministern en helgdag om det inte är krig, lär någon traditionsbevarare på UD ha sagt, men de underlydande som visste borde förstås ändå ha gjort så.

Myndigheterna hade kanske också behövt en kyrkstöt uppifrån. Vad som saknades var politiker som drev på. Han som Bestämmer, HSB, hade behövts.

Nu hade Han Som Bestämmer julmys på Harpsund. Brasan sprakar, antagligen knäcks nu de sista julnötterna.

Men, som det ibland sagts, en statsminister är alltid i tjänst. Alltså tittar Göran Persson på annandagen på Sky News morgonsändning och ser att katastrofen inträffat, och ringer sin handgångne man Lars Danielsson. Sedan sker ingenting mer för Perssons del, förrän följande morgon då han får reda på att det som hänt ser ut att vara ett nytt Estonia.

Jag känner Göran Persson som en kolossalt nyfiken människa. Så varför ser och lyssnar han inte på fler nyheter under dagen i radio och TV? Varför gör han inte mer?

Perssons svar vet vi: Hade jag fått full information hade jag handlat. Och det ligger något i det, men ett skäl till att han inte fick någon information var ju att han under tio års tid motarbetat att det skulle inrättas en krisenhet i hans kansli. Som man bäddar får man alltså ligga.

Alternativet till att få information är att själv ta reda på. Att ringa någon av de stora resebyråerna. Att stöka med olika myndigheter för att reda på vad som hänt. Men är inte detta senare ministerstyre, dvs. någonting fult som strider mot regeringsformens tanke om att ämbetsverken ska vara självständiga?

Saken utreddes för några år sedan av statsvetaren och folkpartisten Daniel Tarschys. Ska man tro dennes bild av grundlagen skulle Göran Persson på annandagen kunnat ringa t ex Räddningsverket och Socialstyrelsen, informerat sig om lägets allvar. Frågor som ”Har ni tänkt på att ni kan göra si eller så...” hade varit fullt tillåtna, så länge statsministern inte lagt sig i myndigheternas rättstillämpning. Men varför var han inte nyfiken?

Att många myndigheter har svaga befogenheter och att man svartsjukt bevakar sina revir, allt detta är väl känt redan före tsunamin. Det är ingen gåta. Gåtan är Göran Perssons brist på nyfikenhet.

Många tror sig veta att Persson vill bestämma allt, men egentligen har under hans tid politikens räckvidd kraftigt minskat, på bekostnad av marknaden.

Kring statsministern finns en aura av makt, fast frågan är om det inte är på samma sätt med den som med de starka, självständiga ämbetsverken, att det i själva verket är en myt.

Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".