Oense om EU-budgeten.

Nya och gamla EU-länder i budgetbråk

Vi accepterar inte några nedskärningar i EU:s budget, åtminstone inte till vilket pris som helst. Det var det oklara besked som den brittiske premiärministern Tony Blair fick av ledarna för de fyra största av de nya EU-medlemmarna när de på fredagen träffades i Budapest.

Kompromissviljan var inte det mest utmärkande draget vid dagens lilla toppmöte i Budapest.

Tony Blair förklarade att Storbritannien inte är berett är ge upp sin rabatt på EU-avgiften.

”Drabbar kampen mot arbetslösheten”
Samtidigt ville ledarna för den så kallade Visegradgruppen, de fyra största av de nya EU-medlemsländerna Polen, Tjeckien, Ungern och Slovakien, inte höra talas om några nedskärningar med, för deras del, 16 miljarder euro.

En sådan kraftig reducering, hette det, skulle framför allt drabba kampen mot arbetslösheten och hindra uppbyggandet av den eftersatta infrastrukturen, mest vägar och järnvägar.

Polen intog det högsta röstläget och hotar med att helt blockera den budget som måste godtas av samtliga 25 medlemsländer. Ungern däremot föreslog att de fattigaste länderna ska förlora minst på den neddragna budgeten.

En del av dessa meddelanden var tydligen mest avsedda för hemmaopinionen eftersom det samtidigt hette att en viss beredvillighet för mindre pengar trots allt finns.

Anklagas för bristande solidaritet
EU:s långtidsbudget för åren 2007 – 2013 utvecklas till en alltmer kontroversiell fråga. EU:s kommissionär för budgetfrågor, litauiskan Dalia Grybauskaite, anklagar unionens rika länder för ojämlik behandling av de nya medlemsländerna och för bristande solidaritet.

I så hårda ordalag har hittills ingen kommissionär yttrat sig offentligt.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".