Tiotusentals på flykt i Kongo-Kinshasa

Om två veckor folkomröstar Kongo-Kinshasa om en ny konstitution, det är första gången på 40 år som landets befolkning får rösta. Men nu skakas den sköra freden i landet av strider och tiotusentals människor har tvingats på flykt de senaste dagarna.

Från reklamtavlor i staden Lubumbashi blickar en välmående president Kabila ner på invånarna. Men för två veckor sedan inledde hans armé en offensiv mot rebeller i Katanga-provinsen i södra Kongo-Kinshasa.

Rebellerna är måltavlan, men det är lokalbefolkningen som drabbas. Nu tvingas de åter bort från sina hem och sina byar när de flyr de beväpnade grupperna.

– De säger att deras byar har bränts ned av militären, men vi har inte kunnat få de bekräftat än, säger Anne Edgerton, chef för FN:s samordningsorgan i Lubumbashi.

Tidigare lugna områden drabbas
Medan vi är på hennes kontor kommer plötsligt en ny uppgift; ytterligare 9 000 flyktingar har dykt upp från ett område där det tidigare varit lugnt. Det skulle kunna tyda på att striderna i området breder ut sig.

– Det rapporteras att de har jagats iväg av strider i området, säger Anne Edgerton.

Uppemot 15 000 människor har nu tvingats på flykt i Katanga-regionen under de senaste två veckorna. Läkare utan gränser är en av få hjälporganisationer i området.

De förlorar allt de har
Severine Courtiol vittnar om att många drabbats av sjukdomar. När de når tryggare områden har de inte en enda ägodel kvar.

– Nu ger vi dem filtar och plastskynken för att täcka deras små hus. De skulle behöva hjälp med mat så snart som möjligt, berättar hon.

Många är utsvultna, men mat är den stora bristvaran.

Nya flyktingläger byggs nu upp i det Kongo-Kinshasa som officiellt firar fred.

Carolina Jemsby, Lubumbashi
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".