Större hänsyn till utvisningshotades barn

Utvisningshotade brottslingar bör få möjlighet att stanna i Sverige om de har barn här. Det föreslås i en utredning som inom kort presenteras för justitieminister Thomas Bodström. Advokat Christer Åhlund, som är enmansutredare, menar att större hänsyn måste tas till barns behov av båda sina föräldrar.
Personer utan svenskt medborgarskap, som begår allvarliga brott, riskerar nästan alltid utvisning efter avtjänat straff. Ingen större hänsyn tas till personernas familjesituation i Sverige, om den utvisningshotade har barn till exempel. 200 barn berörs Men efter att Brottsförebyggande rådet förra året redovisade att det finns 200 barn i Sverige med en av sina föräldrar utvisad, ibland på livstid, tillsatte justitieminister Thomas Bodström en utredning, för att se över reglerna kring utvisning av brottslingar som har barn. Barnens behov måste beaktas Utredaren Christer Åhlund presenterar inom kort sin undersökning, som visar att barnens behov kommer i skymundan vid utvisningsärendena. Han föreslår därför en lagändring som innebär att utländska brottslingar med barn här i större utsträckning kan komma att få stanna i Sverige.
Anna Lithander, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".