Oppositionen i Venezuela drar sig ur valet

Parlamentsvalet i Venezuela på söndag har förlorat all spänning sedan tre av oppositionspartierna bestämt sig för att inte ställa upp. Regeringen hävdar att det rör sig om ett politiskt sabotage, styrt från Washington.

Att president Hugo Chavez anklagar USA för att ligga bakom de tre partiernas beslut att bojkotta valet är ingen överraskning. Han har ju länge hävdat att USA förbereder en invasion av Venezuela. Något som USA naturligtvis förnekar.

Men även för de venezuelaner som menar att Chavez anklagelser är helt huvudlösa, men som tänker delta i valet, är bojkottbeslutet obegripligt. Dit hör det socialdemokratiska partiet MAS och det liberala Primero Justicia.

Politiskt självmord
För dem är bojkottbeslutet en katastrof, att likna vid politiskt harakiri. Det är som att skänka hela parlamentet på en silverbricka till Hugo Chavez.

Men dessutom menar de att argumenten för bojkott inte håller. Fram för allt inte sen valmyndigheten, efter oppositionens kritik, beslutat att plocka bort en maskin där alla väljares fingeravtryck registrerades och som kunde utnyttjas för att identifiera hur alla hade röstat.

Övrig kritik - som att valmyndigheten har en majoritet av regeringsvänliga ledamöter är inget tillräcklig skäl för ett så drastiskt beslut som bojkott.

Även om alla partier deltagit i valet, så skulle, enligt alla opinionsmätningar, anhängarna till Hugo Chavez vinna stort.

Stor majoritet
Med bojkotten kommer att innebära att de förmodligen tar över 80 procent av platserna i parlamentet, en minst sagt bekväm majoritet.

Men förmodligen kommer valdeltagandet på söndag att bli lågt och det ger bojkottsanhängarna ett argument för att ifrågasätta valets giltighet.

Men det är ett ifrågasättande som kommer att höras allt mindre och allt mer avlägset.

Venezuelas vicepresident, José Vicente Rangels reaktion när han först hörde om bojkottbeslutet, det var att säga: ”De kan dra åt helvete!”

Frågan är om inte de partier som hoppat av valet är på väg just dit, men av egen fri vilja.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".