1 av 2
Sjukvårdspartiet bildades på stämman i Uppsala.
2 av 2
Kenneth Backgård.

Nationellt parti för sjukvården bildat

Uppdaterad 17:02
Det nya nationella Sjukvårdspartiet bildades under lördagen. Det är det tredje nya partiet som ställer upp i riksdagsvalet nästa år, efter Feministiskt initiativ och Junilistan.

Partiprogrammet antogs efter viss debatt. Därmed var det nya sjukvårdspartiet bildat. Ordförande för det nya partiets tillfälliga styrelse är kommunalrådet i Boden, Kenneth Backgård.

Det nya partiet blir svagt representerat över landet. I nuläget finns det bara på nationell nivå i sex län. Till exempel ställer inte det lokalt så framgångsrika sjukvårdspartiet i Värmland upp på nationell nivå, inte heller det i det befolkningsrika Västra Götaland.

Stockholm gjorde helt om
Stockholms sjukvårdsparti har länge varit negativt till att gå med, men idag meddelade partiets ordförande Thorwald Arvidsson, att man kommit på andra tankar.

– I en eller annan form kommer det nationella Sjukvårdspartiet ha en plattform i Stockholm.

Hur viktigt tror du det är för partiets nationella framgångar?

– Lyckas man inte etablera sig i Stockholm vill jag påstå att chanserna att lyckas på den nationella nivån är mikroskopiska.

Det nya partiet kommer längre fram förmodligen att välja en modell med två eller flera språkrör som ska representera partiet i debatter runt om i Sverige.

Inget blockparti
I det reviderade partiprogrammet som antogs idag poängteras att partiet inte är bundet till något partipolitiskt block. Programmet gör partiet sitt bästa för att leva upp till det.

Man vill till exempel sänka det totala skattetrycket, sänka fastighetsskatten, sänka arbetsgivaravgifterna och inför avdrag för hushållsnära tjänster. Det är traditionellt borgerliga krav.

Samtidigt vill partiet tillföra 35 skattemiljarder till hälso- och sjukvården, och dessutom dömer partiet ut avregleringen av elmarknaden, till exempel.

I programmet kan man till exempel läsa att el, tele, post och järnvägar ska ”gemensamt tillhöra landets medborgare”, och det låter ju mer som politik från vänstersidan.

Spretigt program oroar inte
Men partiets ordförande Kenneth Backgård tycker inte att det ideologiskt något spretiga programmet är något problem.

– Det är ju hela tjusningen med ett tvärpolitiskt parti, att det kan inrymma såväl ganska tydliga höger- som vänstersynpunkter.

Det låter som både moderater och vänsterpartister i samma parti, är det trovärdigt?

– Ja, det är det. Jag sitter själv som kommunalråd i en allians med just vänsterpartister och moderater, och det fungerar, säger Kenneth Backgård.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".