Kan vara oetisk.

Oetiska diamanter i svenska smycken

Guldfynd kan inte garantera att de inte säljer diamanter i sina smycken som finansierar terrorism och krig. En fjärdedel av deras leverantörer har ännu inte skrivit under diamanthandelns största aktörs egna etiska regler.

– Vi har inte kommit igenom hela leverantörsfloran än. Men bortåt 75 procent av det vi säljer har vi kontroll på, säger Stefan Cederlöw, produktchef på Guldfynd.

Så ni vet inte var era diamanter kommer ifrån?

– Den slipade, färdiga diamanten tror jag de flesta inte vet var den kommer ifrån. Det gäller oss också.

Guldfyndkoncernen, med Guldfynd, Albrekts Guld och Hallbergs, är Sveriges största detaljistkoncern när det gäller smycken och omsätter 1,1 miljard svenska kronor varje år. De köper huvudsakligen smycken från leverantörer som köper sina diamanter av diamantjätten De Beers. De Beerskoncernen är den absolut största aktören som handlar med rådiamanter i världen.

Och De Beers etiska regelverk slår fast att alla som de handlar med måste kunna ställa upp på att inte utvinna diamanter i konfliktområden, inte använda barnarbete, eller på annat sett bedriva handel som skadar människor eller miljön.

Certifiering som garant för etik
I början av 2000-talet infördes certifikat som visar var rådiamanter kommer ifrån. Det skedde efter rapporter om hur diamantindustrin varit en del av konflikter runt om i världen och bland annat i Angola, Kongo och Sierra Leone drivit på systematiska övergrepp på civilbefolkningar.

Trots det är fortfarande en fjärdedel av Guldfynds leverantörer inte certifierade enligt diamanthandelsjättens egna regler och Guldfynd kan inte garantera att diamanterna i deras smycken inte är diamanter från konflikthärdar. Men Guldfynd säger till Ekot att målet är att alla deras leverantörer ska bli certifierade.

Men trots certifikat och uppförandekoder finns fortfarande stora problem med diamanthandeln överlag. Det visar rapporter från både FN-organ och människorättsorganisationer.

Kräver mer kontroll
Susie Sanders vid människorättsorganisationen Global Witness anser att ett kontrollsystem måste utformas där stater ta ansvar för diamanthandeln. Hon anser också att detaljister måste bli mer medvetna om sitt ansvar för att olagliga diamanter inte kommer in i handeln.

– De är diamanthandelns ansikte utåt, och måste därför kunna försäkra sina kunder om att deras diamanter är konfliktfria, säger Susie Sanders.

Johanna Peterson
johanna.peterson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".