Trafficking ett växande problem i Kina

Den kraftiga migrationen i Kina från landsbygden till storstadsregionerna, ökar riskerna för trafficking. Även om handeln med människor nu diskuteras mer öppet i landet än för bara ett par år sedan, är svårigheterna enorma för myndigheter och organisationer att få bukt med problemet.

Fyra unga tjejer, 17,18, 19 och 20 år gamla, i vimlet i centrala Peking. De är tibetaner och har rest hit från Sichuan på gränsen till Tibet, där de skötte får och jordbruk.

De ville pröva att sälja smycken här säger de, och visar upp vad de har i skinnknyten och påsar av armband och ringar som de själva bär till de färgstarka kläderna.

Flyttar mot kusten
Tjejerna är blyga, trycker sig tillsammans. De har gjort som ytterligare över 100 miljoner människor bara i år, enligt regeringens egna siffror; lämnat landsbygden för främst de stora städerna närmare kusten.

En del lyckas. Andra, speciellt unga tjejer, kan råka riktigt illa ut, berättar Hans van de Glind vid International labour organisation, ILO. Han håller i ett projekt mot trafficking, människohandel.

Han visar upp förstasidan på en kinesisk tidning från Shenzen nära Hongkong. En närbild på en 16-årig tjej från landsbygden som kommit i klorna på människohandlare som utnyttjat henne sexuellt. Tvärs över hennes panna har någon med kinesiska tecken gjort en stor tatuering. Den betyder ”jag är prostituerad nummer ett”.

Uppmärksamhet gott tecken
Bara det faktum att sådant här nu visas upp i kinesiska medier är dock ett gott tecken på att landet tar dessa svåra problem mer på allvar än för ett par år sedan, och i det avseendet blir öppnare säger Hans van de Glind.

Hur stort problemet verkligen är vågar han inte ens spekulera i, men han säger han det inte är ovanligt att unga fattiga flickor från landsbygden ger sig av ensamma från de 150 byar ILO i samarbete med myndigheterna nu försöker kartlägga.

Allt för att i speciellt utsatta provinser försöka hitta dem som har slutat eller risker sluta skolan i förtid och kan vara lätta offer för trafficking.

Bör resa i grupp
Man försöker organisera migrationer bättre så till exempel ensamma yngre börjar resa i grupp. Mitt i den fantastiska ekonomiska tillväxten finns också en desperation som kan leda till ännu svårare problem.

– Idag, säger de fyra tibetanskorna, har vi inte sålt några smycken alls.

Anders Wennersten, Peking
anders.wennersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".