Tyskland vill ha svar av Condoleezza Rice

På måndag inleder USA:s utrikesminister Condoleezza Rice sin Europaresa i Tyskland. Hittills har den tyska regeringen legat lågt med kritik mot de hemliga CIA-flygplanen som landat på tysk mark, men trycket ökar nu på regeringen i Berlin.

– Jag kan inte agera på tidningsuppgifter, sa Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier undvikande för en vecka sedan.

Då var Steinmeier själv på väg till Washington och flera tyska tidningar hade publicerat uppgifter om att flygbasen i Frankfurt fungerade som knutpunkt för CIA:s hemliga flygtrafik.

437 flygningar
Nu är USA:s utrikesminister Condoleezza Rice på väg till Tyskland och tidskriften der Spiegel publicerar ytterligare besvärande uppgifter. Enligt en lista sammanställd av en tysk luftfartsmyndighet, har CIA genomfört 437 flygningar via Tyskland.

Den nya tyska regeringen har hittills hållit en låg profil och undvikit att kritisera USA. Dels för att den har som mål att förbättra relationen med Bushadministrationen, och dels för att den fruktar en nygammal debatt om den amerikanska militära närvaron.

Baser i Tyskland
Flygbaserna i Ramstein och Frankfurt är 15 år efter kalla kriget slut fortfarande den amerikanska armens viktigaste transportnav utanför USA.

Den tyska oppositionen har tidigare krävt att regeringen utreder om CIA mellanlandat med fångar på tysk mark. Då har svaret varit att regeringen avvaktar andra utredningar. Men ett sådant svar, lär varken opposition eller press nöja sig med i morgon när Condoleezza Rice är på plats.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".