Birka Energi satsar 100 miljoner på säkerhet

Nästan alla hushåll som drabbats av det stora strömavbrottet i nordvästra Stockholm i onsdags bör ha fått tillbaka strömmen vid 22-tiden på fredagskvällen. Det meddelar Birka Energi. Och för att ett liknande avbrott inte ska kunna inträffa igen ska Birka Energi satsa runt 100 miljoner kronor på en helt nytt elförsörjningssystem till området, sa Thomas Gustafsson, vice vd på Birka Nät, på en presskonferens på fredagen.
Det handlar om att bygga nya ledningar och en ny sträckning för att skapa en säkare elförsörjning till det drabbade området i nordvästra Stockholm. och om ett år ungefär ska det vara klart. Orsaken fortfarande oklar Hur strömavbrottet kunde hända kan Birka Energi inte svara på förrän utredningen är klar, men faktum kvarstår att det är den enda ledningen av det här slaget i landet där en sån här olycka inträffat två gånger, senast förra våren. Pinsamt för företaget Kritiken från alltifrån boende till regeringen har tagit företaget hårt. Birka Näts vice vd Thomas Gustafsson sa på en presskonferens på fredagen att man inte bara står med byxorna nedanför knäna, utan de är tappade helt. Ersättning för avbrottet De boende i området, som varit strömlösa sedan i onsdags får avbrottsersättning på halva årets nätavgift och uppmanas även att verifiera kostnader de har drabbats av på grund av strömavbrottet, pengar man alltså kan få tillbaka. Strömmen lovas vara tillbaka vid midnatt.
Daniel Värjö, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".