Folketinget klubbade ny dansk flyktinglag

På fredagen klubbades de nya lagar som från den 1 juli gör livet svårare för asylsökande och flyktingar i Danmark, som då samtidigt tar över ordförandeskapet i EU. Den borgerliga regeringen fick igenom åtstramningarna med hjälp av det främlingsfientliga dansk folkeparti.
Att regeringen skulle få igenom förslagen som gör att asylsökande får vänta i sju år på permanent uppehållstillstånd, att de får lägre bidrag än danskar, att kraven skärps betydligt för dem som sedan vill bli danska medborgare och att det blir stopp för giftermål med utlänningar om inte båda parterna fyllt 24 år, har hela tiden stått klart eftersom stödet från Pia Kjærsgaards dansk folkeparti räcker. Hård debatt Ändå blev debatten som inleddes i folketinget redan under torsdagen både lång och hård. Talmannen fick flera gånger uppmana ledamöterna att hålla sig till ämnet och inte diskutera till exempel möjligheterna av religionskrig mellan kristendom och islam. Snabb hemtransport Men integrationsminister Bertel Haarder var mycket nöjd med att det var dags att gå till beslut. Tio års väntan är över, sa ministern från liberala venstre. Bertel Haarder lovade också en snabb hemtransport av dem som fått avslag på sina asylansökningar. Ett nytt avtal med Jugoslavien gör exempelvis att 700 av de drygt 2.000 personer som fått avslag, men som finns kvar i Danmark snart kan sändas tillbaka till Balkan. Svag ställning för egna språket Haarders partikamrat Birthe Rønn Hornbech, som är venstres talesperson i rättsfrågor sa att de som kommer från andra länder till Danmark inte kan räkna med att kunna hålla fast vid sitt eget språk hur länge som helst. Besviken opposition Oppositionen var inte alls lika belåten. Socialdemokraterna, socialistisk folkeparti och det annars borgerliga kristeligt folkeparti kom upprepade gånger med kritik mot förslagen. Och det socialliberala partiet radikale venstres Elsebeth Gerner Nielsen, tidigare kulturminister, talade om en dag då nejtangenterna i det danska parlamentet helst borde varit svarta. Beslutet om den hårdare asyl- och flyktingpolitiken försvagar Danmarks redan svaga ställning i EU ännu mera inför övertagandet av ordförandeskapet, sa Elsebeth Gerner Nielsen bland annat.
Hans Zillén, SR:s korrespondent i Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".