Com Hem säljs till utlandet

Sveriges största kabel-tv och bredbandsoperatör, Com Hem, säljs till utlandet. Wallenbergföretaget EQT köpte Com Hem för två miljarder kronor för ett par år sen. Nu säljer man för 9,5 miljarder.

Carlyle Group och Providence Equity Partners heter den nye ägaren till drygt 1,4 miljoner svenska hushålls kabel-tv och bredbandsabonnemang. Likt EQT är det ett rikskapitalbolag som köper, och med samma drivkraft: att försöka förädla produkten och sedan eventuellt sälja vidare till någon annan med god vinst.

Det var vad EQT gjorde nu när man köpte Com Hem av gamla Telia, som ju tvingades sälja Com Hem av konkurrensskäl när bolaget gick ihop med Sonera. Även den här affären kräver godkännande från konkurrensmyndigheterna.

En snabbväxande bransch
EQT köpte Com Hem år 2003 för drygt två miljarder kronor, och säljer nu för vad som uppges vara en miljard euro, motsvarande 9,5 miljarder kronor i dagens kurs. En bra affär för Wallenbergsfären, men samtidigt förlorar marknaden en möjlig börsnotering och en större spridning av ägandet i en framtidsbransch.

För kabel-tv-och bredband är en snabbväxande bransch i dag igen, även om det är långt till det övermod som rådde i it-erans högkonjunktur.

Ett exempel: i slutet av 90-talet värderades varje kund i ett kabel-tv-bolag till uppåt 30 000 kronor eller mer. Sedan kom kraschen, och man kunde styrka en nolla omedelbart. 3 000 var det som gällde, men nu i den här affären värderas varje kund till drygt 7 000 kronor. Värdena är på väg upp men än är det en bit kvar till toppen för sju-åtta år sedan.

Kraftigt ökande omsättning
Omsättningen i Com Hem har ökat med ungefär 20 procent per år under EQT-ägandet, och vinsten beräknas bli över 700 miljoner kronor i år, enligt EQT:s egen uppgift.

Det som gör att värderingen går upp nu är beräkningar på framtida beteenden hos konsumenterna. Kabel-tv och bredband växer ihop allt mer, och anses komma att bli allt mer dominerande i hushållens utgifter. Det gäller all form av kommunikation utåt från hushållen.

Det lockar till sig miljardinvesteringar och branschen hoppas att hushållen ska lätta på plånboken och satsa mer pengar i ny teknik som kallas för tripple play, det vill säga integrerat bredband, telefoni och tv. Sedan gäller det förstås att få hushållen att hoppa på det nyaste tåget också.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".