Åtal för planering av terrordåd i Holland

Den första rättegången enligt Hollands nya antiterrorlagstiftning börjar på måndagen i Amsterdam. 14 holländare, de flesta med marockanskt ursprung, ställs inför rätta misstänkta för att ha planerat terrordåd och för att tillhöra ett militant islamistiskt nätverk. De riskerar mycket långa fängelsestraff.

De holländska åklagarna har haft svårigheter med att genomföra rättegångar mot misstänkta terrorister. De gamla straffrättslagarna för vanliga brott räckte inte till.

Men den nya holländska antiterrorlagen gör det nu möjligt att åtala och döma personer som är medlemmar av kriminella organisationer som har för avsikt att utföra terrordåd.

Filmaren van Gogh mördades
De 14 män som ställs inför rätta i Amsterdam greps efter mordet på den holländske filmregissören Theo van Gogh för ett år sedan. Mohammed Bouyeri som mördade van Gogh har dömts till livstids fängelse men ställs nu inför rätta igen.

Alla 14 åtalade är medlemmar av den så kallade Hofstadgruppen, som anses ha planerat angrepp mot holländska politiker och mot officiella byggnader i Haag.

De tros också ligga bakom dödshoten mot flera ledande politiker, bland andra Ayyan Hirsi Ali som gjorde en film om övergrepp mot muslimska kvinnor tillsammans med filmregissören van Gogh.

Höjd beredskap
Mordet på van Gogh den 2 november förra året utlöste en våg av mordbränder mot både moskéer och kyrkor i Nederländerna.

Oron var stor för fortsatta motsättningar och ökat våld. Efter terrorattentaten i London den 7 juli höjdes beredskapen för angrepp även i Holland. Den holländska regeringen anser att risken för terrordåd är betydande.

Rättegången som startar på måndagen mot 14 holländare med marockanskt ursprung väntas få stor betydelse för den fortsatta jakten på misstänkta terrorister i Nederländerna.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".