1 av 2
Orsakar cancer.
2 av 2
Klicka för större bild

Svenskt snus orsakar cancer

Svenskt snus är cancer-framkallande och ökar risken för död i hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en sammanställning av svensk och internationell forskning som forskare vid Karolinska institutet har gjort.

– Vi är säkra på att snus är cancerframkallande och att det leder till ökad risk för död i hjärt- och kärlsjukdomar, frågan är hur mycket risken ökar. När det gäller rökning så har vi ett säkert underlag, det har vi inte när det gäller snus. Där finns det för lite forskning, säger Göran Pershagen, professor vid institutet för miljömedicin, som har lett studien.

Forskarna har gått igenom flera hundra vetenskapliga undersökningar om snusets hälsorisker och menar att man utifrån dem klart kan säga att snusande ökar risken för cancer och död i hjärt- kärlsjukdomar.

Ökar risken för död i hjärtinfarkt
De cancerformer där man har kunnat bekräfta ett samband mellan snusande och cancer är munhålecancer och cancer i bukspottskörteln. När det gäller andra cancerformer saknas det säkert forskningsstöd.

Att snusa innebär ingen ökad risk för att drabbas av en hjärtattack, däremot ökar risken för att dö i en hjärtattack om man snusar.

– Det ökar risken för död i hjärtinfarkt, men det finns ingen ökad risk för hjärtinfarkt. Hos rökare däremot ser man tydligt ökade risker för hjärtinfarkt, så är det inte för snusare.

Bakgrunden till studien är att snusandet ökar i Sverige, fortfarande är det flest män som snusar, men det är bland kvinnor som snusandet ökar mest, särskilt bland unga flickor. Förra året snusade en femtedel av alla pojkar i niondeklass dagligen och åtta procent av flickorna.

”Slår hål på myten”
Barbro Holm Ivarsson är Folkhälsoinstitutets expert på tobaksfrågor, hon menar att studien nu slår hål på myten om att det är ofarligt att snusa.

– Det är otroligt viktigt att forskarna nu har slagit fast att svenskt snus är cancerframkallande och farligt. Nu kan tobaksindustrin inte längre hävda att det här är en hälsokostprodukt som lämpar sig för rökavvänjning, säger Barbro Holm Ivarsson, tobaksexpert på folkhälsoinstitutet.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".